“Blijf dichtbij jezelf!” wordt in deze hectische tijd vol verwachtingen steeds vaker gebruikt. Een goede vriend of vriendin die je steunt in een moeilijke situatie, de therapeut waarbij je je verhaal doet, een collega die je in vertrouwen neemt, een coach die je begeleidt naar je gestelde doelen, de buurvrouw waar je een warm contact mee hebt, allemaal mensen die je mogelijkerwijs vertellen dichtbij jezelf te blijven als je een probleem hebt. DICHTBIJ JEZELF BLIJVEN, wat betekent dat eigenlijk?
WAT IS …….?
Wat is geluk? Wat is liefde? Wat is schoonheid? Wat is …….?
Woorden die niet zo eenvoudig zijn uit te drukken wat het nou precies betekent. Een betekenis die zo persoonsgebonden is en misschien zelfs wel gebonden is aan een periode in jouw leven.
Een tijdje geleden was ik bij een netwerkbijeenkomst waar een workshop werd gegeven. De aanwezigen kregen de opdracht binnen een minuut op te schrijven wat geluk voor hen betekent. Na een minuut werden groepjes gevormd. Ieder groepslid kreeg de tijd om te vertellen wat geluk voor hem of haar betekent. Er volgde een korte vragenronde aan de persoon die aan de beurt was. Dit werd afgesloten met een persoonlijke positieve boodschap van alle groepsleden.
Het mooie van deze opdracht was dat deze vraag niet zo eenvoudig was als het leek. Net zoals het niet zo makkelijk is om te omschrijven wat ‘dichtbij jezelf blijven’ voor jou betekent.
IN CONTACT MET JEZELF
Dichtbij jezelf begint ermee dat je in contact met jezelf bent. WAT BETEKENT DIT NU WEER? Als je niet precies weet wanneer je in contact met jezelf bent, kun je eens beginnen met tijd alleen door te brengen. Maak een wandeling in je eentje, blijf eens alleen thuis of verzin een situatie waar je op jezelf aangewezen bent. In gezelschap ben je nogal eens geneigd om je met de ander bezig te houden en jezelf daarin te verliezen.
Door op jezelf aangewezen te zijn, ervaar je eerder wat er in jezelf leeft. Wat jouw gedachten, overtuigingen, gevoelens, emoties en verlangens zijn. Je moet het zien als een ontdekkingstocht naar wie jij bent, waar jij in gelooft, waar je passie ligt, welk ritme bij jou hoort, wat belangrijk voor je is, hoe jij jezelf kunt voeden en waar jij blij van wordt en leuk vindt.
CONFRONTEREND
Velen ervaren het als confronterend wanneer ze alleen met zichzelf zijn. Wat is er mis met naar jezelf leren kijken? Ieders leven kent ups en downs. Dit hoort er nu eenmaal bij. Ongeacht welke ervaring, ze mogen allemaal worden gekoesterd. Treedt ze vol acceptatie tegemoet. Op deze manier houdt je de aandacht bij wat het met jou doet. Wat kom je in jezelf tegen?
Er zullen momenten zijn waar je het liefst je gewillige ogen voor sluit. Weg gaan van jezelf om die verschrikkelijke pijn niet te hoeven voelen, de aanhoudende onrust die in jou huist niet te ervaren, de twijfels niet onder ogen hoeven komen of de angsten aan te pakken die je belemmeren in jouw leven. Tuurlijk, weggaan van jezelf is ‘de makkelijkste weg’. Maar schijn bedriegt!
Door weg te gaan van jezelf, wijs je jezelf in feite liefdeloos af. En dat doet pijn! Afwijzing door een ander geeft al verdriet en raakt je. Laat staan wat het met je doet als jij jezelf afwijst. Dat is ook de reden dat het belangrijk is om met medeogen naar jezelf te kijken en dit te accepteren. Zelfacceptatie zorgt uiteindelijk voor groei.
ZORG VOOR JEZELF!
Je leven wordt gekleurd door jouw eigen ervaringen in het leven. Vrijwel iedereen kent een situatie waarin je je richt op een ander. Of dat nu jouw partner, kind, werkgever, vriendin of collega is, maakt geen verschil. Meestal wordt er wel iets van jou verwacht. Wij leven immers in een tijd vol verwachtingen. Over het algemeen is het mens eigen om in eerste instantie gehoor te geven aan deze verwachtingen. Wie wilt nou niet aardig gevonden worden? Ook al ga je hierin jezelf voorbij.
Wat als je jezelf laat meeslepen door meningen en gedragingen van andere mensen? Wat als je geneigd bent te doen wat je hoort te doen? Hiervan kan ik zeggen dat alleen jij kan bepalen wat jij hoort te doen en wat jij van jezelf verwacht. Zorg goed voor jezelf!
GEZOND EGOÏSME
Niemand wilt als een egoïst worden gezien. Daar heb ik alle begrip voor. Maar heb jij wel eens van gezond egoïsme gehoord? DAT BESTAAT! EN HET MAG! Het houdt in dat je goed voor jezelf zorgt.
Het betekent niet dat je geen rekening meer hoeft te houden met anderen. Het houdt ook niet in dat je naar niemand hoeft te luisteren en dat je zomaar anderen mag kwetsen. Dit is egoïsme!
Bij gezond egoïsme gaat het om zelfrespect, liefde voor jezelf en een sterk zelfvertrouwen. Iedereen tevreden houden, gaat je niet lukken dat is zeker. Wees in ieder geval tevreden met je eigen keuzes. Als mensen oprecht om jou geven, zullen zij respect hebben voor jouw keuzes ook al zouden zij het anders doen. Hebben ze geen respect ervoor, maak je hierover geen zorgen. Jij hoeft geen rekening te houden met hun voorkeuren. Jouw keuzes zijn in jouw belang. Hun voorkeur niet.
TIPS OM DICHTBIJ JEZELF TE BLIJVEN
Vind jij het lastig om dichtbij jezelf te blijven? Dan heb ik de volgende tips!
- Bewaak je eigen grenzen.
- Wees lief voor jezelf.
- Luister echt naar je gevoel.
- Ontspan regelmatig.
- Wees mild voor jezelf.
- Geniet van de kleine dingen in het leven.
Jouw ervaringen dragen bij aan wat dichtbij jezelf blijven voor jou betekent. Telkens weer gaat het over het accepteren van wat jij in jezelf voelt. Verzet je er niet tegen. Voel en omarm het liefdevol. Als je dit proces in jezelf aandurft en ook aangaat, creëer je ruimte voor wie jij werkelijk bent. Je komt dan steeds dichter bij het kind dat in jou zit. Dat kind is jouw kern dat nimmer verloren gaat. Dichtbij jezelf is een cadeau aan jezelf die jij verdient!
Dichtbij jezelf blijven, is geen makkelijk proces. Stel gerust jou vragen aan mij. Ik help je graag!
Een liefdevolle groet,
Lizzy Koot